Posts Tagged ‘Maggi’

megi ketam

 

Alatan Penyediaan Makanan Yang Patut Di Bawa

Tajuk diatas merupakan satu situasi kerinduan kepada makanan darat ketika berada di belantara 🙂

Apabila kita kemana saja mesti kita perlukan makanan,tapi dalam hal masuk hutan,penyediaannya berbeza sikit dari kat dapur rumah kerana peralatan asas yang terhad.

Mungkin entri ini sudah diketahui isinya oleh mereka yang biasa masuk ke dalam hutan,pun begitu,kami rasa ianya sesuai untuk di hebahkan di mata umum untuk dijadikan panduan ataupun informasi kelak..

Berikut merupakan peralatan yang anda patut bawa untuk menyediakan makanan ketika berada dalam hutan atau tempat yang jauh dari dapur rumah :p

1.Messtin – sebagai dapur dan bekas makan (harga rm 20.00 untuk 2 in 1)

messtin

 

2.Hexamine metal cooker set sebagai dapur disertakan sekali dengan lilin (Rm 6.00)

hexamine metal cooker

 

3.Lilin askar/solid fuel (Rm 3.50)

solid fuel

4.Gas dan dapur moden pelbagai pilihan -anda boleh pilih dari model campingaz dan finex biasanya bermula harga dari rm6.90 untuk gas cv470

bluet

5.Pisau-tak kira lah saiz tapi yang penting ianya tajam

aitor

6.Fire Starter atau lighter beserta dengan sedikit kapas atau habuk kayu

fire starter

7.Serbuk perasa (garam,gula,kunyit,lada hitam dan sebagainya)

8.Panadol air – yang ni berbentuk tablet dan kegunaanya untuk meneutralkan air yang bakal dimasak

purisafe

9.Cooker set kalau perlu

cookset

 

10.Paling penting bahan makanan tu..kalau dapur gempak tapi xde bahan makanan buat ripin mengamuk nanti ye dakk?

 

 

meggi

 

Kawan rasa setakat ni dulu asas untuk memasak..da cukup ni..kalau ada pertambahan boleh la kawan-kawan bgtau yer..

 

Sekian,

Terengganu Outdoor Store

 

Tuan/Puan yang dihormati,kalau ada/berkunjung ke Kuala Terengganu boleh dapatkan meggi ketam yang super pekat dengan ketam Size XL kat kedai member penulis di alamat berikut :

FENDY TOMYAM & SEAFOOD

JALAN KUALA BERANG-KUALA TERENGGANU,

KG GONG PAUH,20050,KUALA TERENGGANU

(Kedainya sebelum traffic light menghala ke pasaraya Nirwana Kg Kubang Parit dan berhadapan dengan kedai perindu kuning,area pasar borong merbau patah tu..)

Advertisements