Archive for the ‘Backpack’ Category

downloadimages

PENING-PENING !!!!!!!!!! TOLONG

Cakap pasal makan semua orang tahu,memasak semua tahu,pakai baju lagilah mudah tapi kalau bab packing barang,semua orang mengeluh…adoooiii.Susah sangat ke??????Masih ramai lagi yang tak tahu menyusun barang dengan betul.Nak packing pun kena ada sistem,jangan sumbat mcm tu jew.Di sini TERENGGANU OUTDOOR akan berkongsi sedikit ilmu dengan anda mengenai cara-cara packing dalam backpack.

Panduan ini mungkin berguna kepada anda dari segi makanan,khemah,penyusunan barang dan barang apa yang anda nak bawa….

PERSEDIAAN AWAL

1-DIRI

2-PERSEDIAAN BARANG

-Diri

*Diri seperti biasa kene fit, berstamina kalau nak buat aktiviti lasak nie. sekurang2nya korang dah sebulan awal kene jogging… dapat 3 kali seminggu dah ok.Petua ni sangat bagus..Terpulang pada anda semua..Anda yang rugi,.Jangan sampai pengsan bila galas beg nanti.

-PERSEDIAAN BARANG

*Hikking dan Trekking antara aktiviti popular bila bercerita pasal rekreasi nie. Selain nak bersenam, amik gambar permandangan, ianya mampu merilekkan minda anda(kata orang wak hilang stress). Tetapi kebanyakan orang membuatkan aktiviti ini menjadi susah dan meletihkan kerana barang keperluan yang mereka bawa dalam backpack mereka(2-3 beg). Lebih sikit berat memberi impak yang luar biasa sewaktu kita berjalan.Ingat!!!!!bawa barang yang penting saje.

1. Cari peralatan yang paling kecil dan ringan untuk kegunaan anda. Sebagai contoh tak perlu bawak periuk nasi yang besar .Mestin pun dah cukup sebenarnya
2. Bahagikan makanan dan peralatan antara ahli kumpulan. Khemah boleh dikongsi tapi jangan anda nak bawak semua. rangka bagi rakan lain bawak, flysheet bagi orang lain bawak. dengan cara ini dapat membantu mengurangkan bebanan yang anda bawa.3. Pakaian cukup sepasang untuk tidur malam, sepasang untuk hiking dan trekking. Pastikan seluar tahan lasak, baju dari kain yang cepat kering, jaket dan windbreaker yang tak terlalu tebal.

4. Tukar bekas besar kepada kecil. sebagai contoh ubat gigi. tak perlu anda bawa semua, tuangkan ke bekas yang kecil mengikut keperluan. Kicap… tukar botol kaca kepada botol plastik ( mineral) bagi mengelakkan anda bawa keseluruhan bekas… dah la berat kaca tu,..Bila dah pecah,x kepunan nak makan telur masak separuh…Hahahaha5. JANGAN LUPA peralatan penting seperti kompas, peta, fire starter…. tak perlu kompas besar2 sangat, asalkan kecil ringan dan berfungsi dengan baik dah memadai. Pemetik api dan bahan2 elektronik bungkus dengan bag plastik kalis air.

Cara susun pun ada seni dia…. kedudukan barang berat, separuh berat, ringan, keperluan penggunaannya penting. sleeping bag jika basah akan memberatkan backpack anda… so untuk keselamatan ketika menyeberangi sungai atau hujan…. masukkan plastik sampah tebal 2 lapis dalam beg anda, kemudian barulah susun barang seperti di atas. pastikan masing2 berbungkus dan diikat bagi mengelakkan barang makan rosak dan basah.
CARA SUSUN BACKPACK ANDA
Packing
pack-hiking-backpacks-1.2-120X120
-Harap Ripin dan anda semua dapat mempelajari sedikit ilmu dari Terengganu Outdoor..Kalu Ripin ada apa-apa masalah lepas ni,Bolehlan Ripin rujuk pada Terengganu Outdoor
 .SEKIAN,TERIMA KASIH
TERENGGANU OUTDOOR STORE.Ingin mencari barangan outdoor?

Hubungi kami di Cekal Bekal Outdoor Store,

455-E Jalan Kuala Berang,Merbau Patah

20050 Kuala Terengganu,Terengganu

Tel:09-6233133

Fax:09-6233133

 

Perlu diingatkan,artikel ini ditulis bukan bertujuan untuk memburukkan mana-mana pihak.Ianya hanya sekadar informasi yang mungkin berguna untuk sesetengah pihak.

Jenama Deuter terus unggul dalam penghasilan bag galas.Produk-produk mereka telah berjaya menawan berjuta pengguna di seluruh dunia.Maka tidak hairanlah ada beberapa pihak yang mengambil kesempatan diatas populariti jenama terkemuka ini untuk menghasilkan produk ciplak yang menggunakan label Deuter.

Dalam kes ini,tiada jampi serapah khusus untuk ‘disemburkan’ kepada bag-bag galas tersebut namun memadai dengan senarai model yang mana tidak dikeluarkan oleh deuter dan ianya memang tidak akan mendapat perlindungan waranti atau apa-apa keistimewaan dari pihak syarikat deuter.Kami menyenaraikan beberapa model yang agak ‘suspicious’

  • Deuter FireWall
  • Deuter Panther
  • Deuter Hotshot
  • Deuter Hydration
  • Deuter Down Hill
  • Deuter Marvel
  • Deuter Terra
  • Deuter Aspire
  • Deuter Eiger
  • Deuter Act Litte (compared to the original ACT Lite)
  • Deuter Yark
  • Deuter Yaiza
  • Deuter Bigshot
  • Deuter Cerratore
  • Deuter Cross Air
  • Deuter Air Traveller
  • Deuter Firewall
  • Deuter Electron
  • Deuter Slingshot
  • Deuter Fox 60+10L
  • Deuter Futura 50+10 Vario (the original model is Futura Vario 50+10)
  • Deuter Jester
  • Deuter Traveller 75 15 or DT7515

Deuter : Ori ke Tidoookkk?

Posted: 21/01/2013 in Backpack
Tag:

garu kepala Macamana nak tau ni ori ke tidooookk?

 

Mungkin persoalan ini sering berlegar atau pernah terlintas di fikiran anda.

“eh,tadi aku tgk dalam blog tu ade jual deuter,ori ke tak eh?”

“kawan aku beli bag deuter haritu murah giler,lawa plak tu tapi munasabah ke dengan harga?”

“aku ke kedai kat sana tu tadi,kat dalam tu banyak jual bag,tapi aku tak tau yang mana satu ori yang mana satu tipu sebab kalau tengok tu macam sama jer…harga pon lebih kurang,karang kalau aku beli tertipu plak macammane?”

Kami disini ingin berkongsi sedikit informasi untuk rujukan anda.Berbelanjalah dengan bijak!

Berikut beberapa tips yang kami rasa agak sesuai dan senang untuk diperhatikan bagi menilai keaslian produk deuter tersebut.

Cara pertama

tag deuter

 

(Gambar diatas adalah sekadar hiasan)

Sebolehnya minta izin dari penjual untuk meneliti sebentar tag seperti gambar di atas.Anda boleh memeriksa tag kerana melalui tag ade 3 perkara yang perlu diambil perhatian iaitu

Pertama

Jika asli ianya tertulis ” Manufactured in Vietnam under license for Deuter Sport GmbH & Co KG Germany”

Kedua

Yang tak ori pulak dia tulis “Manufactured in Vietnam under license for Deuter Sport GmbH German”

Warna tag

Asli bewarna putih ATAU hitam dan ada serial nombor di belakangnya.

material deuter

Cara Kedua

Cara ini lebih kepada pengenalan atau pengamatan fizikal produk itu

Perhatikan material atau fabrik bag.Pastinya yang original kelihatan lebih berkualiti dari yang tidak asli.Anda jugak boleh sentuh meterial tersebut dan biasanya yang asli akan membuatkan deria rasa kita mengesan ketebalan yang lebih tinggi.

Material strap dan buckle juga kelihatan lebih anggun jika produk itu asli.

Cara ketiga

Pastinya cara ketiga ini anda perlu merasa sendiri dengan mencuba bag itu dengan menggalasnya.Produk yang asli akan membuatkan si pemakai berasa amat selesa dan tegap,manakala yang tidak asli akan membuatkan si pemakai berasa tidak selesa.

Cara keempat

Mantera keempat ini mengenai ketahanannya.Deuter asli boleh bertahan sehingga 15-20 tahun,mari kita lihat satu situasi.

Fahrin membeli sebuah bag original deuter yang beharga RM759

Perkiraan asasnya

Rm759/15tahun (180Bulan)

=Rm50.6 /12bulan

=Rm 4.22 sebulan

=Rm4.22/30 hari

=Rm 0.14 sen sehari

Maknanya,Fahrin hanya perlu menyimpan belanja sebanyak Rm0.14 sen sehari untuk memiliki sebuah bag deuter asli yang mampu bertahan sekurang-kurangnya 15 tahun akan datang.Wahhhh…lagi murah dari sebatang rokok tu bang!

Jadi,persoalan disini,kenapa perlu bei yang tidak asli jika ianya hanya mampu bertahan setahun dua saja?

Untuk pengetahuan,warranti Deuter adalah Lifetime (seumur hidup),statistik yang dikeluarkan oleh HQ deuter di Germany,syarikat tersebut hanya mendapat 0.3% aduan kerosakan dan itupun daripada produk yang melebihi 10 tahun hayat penggunaanya.

Cara kelima

deuter spider    deuter ejster

 

Cara kelima ini anda perlu lihat rekabentuk luarannya.Pertama kita boleh lihat mutu sulaman pada produk,selalunya produk yang tidak asli mempunyai nama yang agak unik dan selalunya dijahit di kepala bersama nama model.

Cara keenam

Perang harga

Sudah menjadi lumrah barang yang tidak asli akan mempunyai harga yang jauh lebih murah bagi membolehkan peniaga barangan yang tidak asli ini menjual produk mereka.

Cara ketujuh

Dan yang terakhir,untuk memastikan keaslian barang,anda boleh merujuk di laman yang tertera http//www.deuter.com/en_DE/backpacks.php?category=11

Selain itu deuter asli mempunyai colour code sendiri iaitu 4700 untuk warna granite fire,4220 untuk warna anthracite-moss dan sebagainya manakala yang tidak asli hanya menyatakan warna merah,hitam,biru dan sebagainya.sos

Jadi terpulang pada anda untuk membeli yang asli atau tidak asli.Itu adalah hak anda.Dengan merujuk pada fakta-fakta dan informasi yang kami berikan,anda boleh membuat keputusan yang tepat untuk kepuasan diri anda

ykkk

 

Kesimpulan di sini adalah,model soal jawab ini memberikan banyak pengetahuan kepada pembeli tentang keaslian sesuatu barang.Jadi berhati- hatilah semasa membeli dan tingkatkan pengetahuan demi menjamin hak anda sebagai pembeli suapa tidak tertipu…

 

Sekian, Terima kasih.

Terengganu Outdoor

Kisah di Sebalik Deuter

Posted: 21/01/2013 in Backpack

deuter

 

1. Di manakah lokasi kilang pembuatan Deuter?

Sebenarnya banyak informasi yang kita dapat tentang lokasi kilang deuter ini,ada yang kata di jerman,ada yang kata di thailand,pun begitu daripada info yang kami terima dan kajian yang kami buat,mari kami ceritakan serba sedikit tentang sejarah awal deuter.

Sebelum tahun 1996,kilang pembuatan deuter beroperasi di Germany,namun atas kekangan ekonomi seperti kos buruh yang meningkat adalah tidak relevan untuk pihak syarikat mengekalkan operasi di negara asal mereka .Bernd Kullman,deuter CEO telah berkenalan dengan seorang usahawan Vietnam Mr. S.H Oh iaitu pemilik Duke Trading semasa di Munich Sport Trade Fair,the ISPO pada tahun 1994.

Setelah melalui beberapa siri perbincangan,akhirnya mereka berdua bersetuju untuk membuka kilang memproses barang deuter di Vietnam.Pihak pengurusan deuter telah mengambil langkah yang bijak dengan memindahkan operasi kilang mereka ke benua asia yang mana kos operasinya adalah lebih ekonomikal berbanding di Germany.Kilang deuter di Vietnam dikendalikan oleh syarikat milik Mr.S.H Oh tadi iaitu Duke Trading yang terletak di Saigon yang mempunyai pekerja mahir seramai 2800 orang.

Untuk maklumat,barang deuter original tidak dipasarkan di Vietnam dan ianya hanya untuk dieksport kepada 45 buah negara luar.Maka tidak mustahil anda sukar untuk menemui barang deuter asli di Vietnam.

 

2.Adakah terdapat Deuter Made In Germany?

Ya,tetapi hanya untuk barang sebelum tahun 1994 iaitu sebelum kilang deuter berpindah ke Vietnam,bagi model-model terkini,adalah mustahil untuk menemuinya kerana di Germany,pihak R&D mereka hanya melakukan proses rekabentuk dan design sebelum dihantar ke Vietnam untuk proses pembuatan prototaip.Seterusnya,jika prototaip itu diluluskan oleh pihak di Germany,maka proses pembuatan akan dilakukan di Vietnam yang mempunyai 32 production line yang boleh menyatukan sebanyak 221 komponen untuk menjadi satu produk deuter.